Go to the page content

Harry asuu Isossa-Britanniassa, ja hänellä on B-hemofilia

Hemofilia ja liikunta

Liikunta on elintärkeää hemofiliaa sairastaville.
Lue lisää ja löydä sinulle tai läheisellesi sopivat liikuntalajit.

Liikunnan hyödyt

Verenvuoto niveliin (hemartroosi) ja sen jälkeinen nivelvaurio (artropatia) ovat yleisimmät hemofiliassa havaitut komplikaatiot. Joissakin tapauksissa, jos tietyssä nivelessä esiintyy edelleen verenvuotoa, tästä tulee niin kutsuttu ”kohdenivel”. Kohdeniveliä esiintyy yleensä, kun samassa nivelessä on ollut kolme verenvuotoa kuuden kuukauden aikana. Tavallisimpia kohdeniveliä ovat polvet, nilkat ja kyynärpäät, ja ne aiheuttavat liikeradan rajoittumista ja kipua.

Liikunta on elintärkeää hemofiliaa sairastaville. Fyysisen kunnon kohenemisen ja kaikkien siihen liittyvien terveyshyötyjen lisäksi liikunta voi itse asiassa edistää normaalia neuromuskulaarista kehitystä, mikä tarkoittaa, että se saattaa suojata ja vahvistaa niveliä.

Hemofiliasta kärsivä hyötyy sopivasta liikunnasta mm. seuraavilla tavoilla:

Nivelten suoja lisävammoilta ja -vuodoilta sekä kroonisten asentomuutosten välttäminen

Nivelten turvotuksen ja kivun väheneminen

Nivelen stabiilius, luun mineraalitiheys, lihasvoima ja liikerata paranevat

Terveellisen painon saavuttaminen ja ylläpitäminen niveliin kohdistuvan paineen vähentämiseksi

Löydä liikuntalaji, josta nautit

Katso, miten tanssiminen ja jooga ovat auttaneet Jecorei Lyonsia tulemaan toimeen hemofiliansa kanssa, edistämään nivelten hyvinvointia ja vähentämään verenvuotoja. Voit katsoa hänen tarinansa täältä ja kokeilla joitakin hänen liikuntatekniikoitaan itse.

Oman lajin valinta

Hemofiliaa sairastavana henkilönä päätös aloittaa urheilu tai lisätä liikuntaa on yksilöllinen. Hemofilia on jokaisella omanlaisensa, joten sinun on valittava tarpeisiisi sopivin urheilu- ja liikuntasuunnitelma yhteistyössä sinun ja lääkärisi tai terveydenhoitotiimisi kanssa.

Saatat joutua aloittamaan esittämällä itsellesi rehellisiä kysymyksiä ja keskustelemalla niistä terveydenhoitotiimisi kanssa. Vastausten rohkaisemana voit aloittaa yksilöllisen harjoitusohjelman, jota lääkärisi tukee.

  1. Kysy itseltäsi: Mistä urheilulajeista pidän (harkitse mieltymyksiäsi: joukkue- tai kilpaurheilu vs. yksilöurheilu, rasittava vs. rentouttava liikunta)?
  2. Kysy lääkäriltäsi tai fysioterapeutiltasi: Mitkä urheilulajit ovat turvallisia minulle?
  3. Kysy itseltäsi: Miltä aktiivisen elämäntavan ensimmäinen vaihe näyttäisi?
  4. Kysy lääkäriltäsi tai fysioterapeutiltasi: Miltä varovasti aloittaminen näyttäisi minun kohdallani?
  5. Kysy itseltäsi: Mitkä ovat tavoitteeni – mitä haluat saavuttaa liikunnalla?
  6. Kysy lääkäriltäsi tai fysioterapeutiltasi: Mitkä tavoitteet ovat minulle realistisia?
  7. Kysy itseltäsi: Miltä ihanteellinen kunto-ohjelma näyttäisi kohdallani (kuinka usein haluat liikkua, kuinka paljon aikaa sinulla on ja miten voit tehdä liikunnasta osan elämäntapaasi)?
  8. Kysy lääkäriltäsi tai fysioterapeutiltasi: Kuinka usein minun pitäisi liikkua?

Aiheeseen liittyvät sivut

<b>Keskusteleminen oman terveydenhuoltotiimin kanssa</b>

Keskusteleminen oman terveydenhuoltotiimin kanssa

Vierailu terveydenhuoltotiimisi luona voi olla pelottavaa, ja saatat tuntea itsesi hämmentyneeksi. Tämän vuoksi olemme kehittäneet lyhyen keskusteluoppaan.

HaemActive-sovellus

HaemActive-sovellus

HaemActive-sovellus on suunniteltu erityisesti hemofiliapotilaiden käyttöön, ja siinä on selkeitä esittelyvideoita, joiden avulla voidaan liikkua turvallisesti ja oikein.

Merkit, oireet ja diagnoosi

Merkit, oireet ja diagnoosi

Opi tietämään ja ymmärtämään, miten hemofilian merkit ja oireet havaitaan, ja tutustu tieteeseen hemofiliadiagnoosin taustalla.

FI24CH00002 05/2024